diumenge, 30 d’agost del 2020

"August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra" de David Fernàndez i Anna Gabriel

[…] Aquella mateixa primavera -celebrant la vida contra el feixisme que només celebra la mort- li vam escriure un correu electrònic, breu i sincer, explicant-li els nostres plans i les nostres ganes de fer-ne una mena de biografia, lluny dels models egocèntrics habituals i les centralitats narcisistes que tant s’escampen darrerament: l’intentàvem convèncer que un fil roig personal, un itinerari íntim, podria ajudar-nos a entendre la història des de baix, la que sempre se’ns amaga. [...] p.23

August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra és el resultat de més de dos anys de converses entre aquest històric advocat i activista barceloní, Anna Gabriel i David Fernàndez.

Fernàndez i Gabriel ressegueixen profundament el camí recorregut per August Gil Matamala per gairebé quaranta anys de dictadura i quaranta de democràcia enllaçant-hi diverses veus i bastint un relat col·lectiu, de tota una generació.

[...] Si sempre hi ha un principi i un final, aleshores l’important és l’interval. El setembre l’enregistradora digital d’aquest llibre s’apagava. Quedaven les transcripcions. Cent vuit pistes d’àudio entre la primavera fresca del 2010 i la tardor calenta del 2012. Més de dues-centes hores de conversa pausada després de vint-i-vuit mesos de retrobades. Tres mil fulls transcrits. Un centenar d’expedients consultats. Quaderns d’apunts sencers. Fins i tot cada llibre té també història pròpia, incidents sobrevinguts i contratemps imprevistos: les tres darreres pistes -vora sis hores de conversa- les perdem. Un furt del portàtil.  [...] p. 341

El llibre és un recorregut íntim de Gil Matamala a partir del qual coneixem la història d’un país cultivada des de les tangències.

Guerra, dictadura i transició, lluita pels drets laborals, socials i nacionals.

[...] en la meva època, la poca gent que es pot considerar que militava ho feia des d’una posició de rebel·lia, de rebuig i de trencament global; des de les relacions familiars i socials, la militància política era una forma de vida que significava una ruptura gairebé total. Era bàsicament una reacció a una repressió molt marcada en aquests mateixos àmbits: repressió familiar, repressió sexual, repressió econòmica, repressió política, repressió cultural. [...] p. 403

La biografia, redactada per David Fernàndez, conté un pròleg de l’escriptor Julià de Jòdar, catorze capítols, un epíleg de l’Anna Gabriel i un índex onomàstic.

El relat comença amb el capítol zero (Juliol del 2017 – Maig del 2010), continua amb dotze capítols cronològics i clou amb el capítol infinit (Maig del 2010 – 1 d’octubre del 2017).

L’ obra és molt completa i atractiva. Autora i autor entremesclen narració amb abundants imatges i citacions fruit de la saviesa d’August Gil Matamala.

Imatges reveladores, cronogrames, versos, fragments de relats, balanços en xifres, ... precedeixen els capítols encapçalats per una frase-resum,  un títol, i un període.

I encara, a la mateixa pàgina, versos o fragments amb component polític o, simplement, cants a la vida.

Tan trivial és la paraula redempció,

la redempció pretesa,

com incomprensible

el mot genuflexió.”  Laia Llobera

 

Es cantarà en els temps ombrívols també?

També es cantarà sobre els temps ombrívols.” Bertolt Brecht


August Gil Matamala. Al principi de tot hi ha la guerra és una mostra vertadera de la història.

Un llibre d’història que cal conèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada