diumenge, 16 de desembre del 2018

"A la recerca de Prat de la Riba" de Joan Esculies


Resultat d'imatges de a la recerca de prat de la riba
[...] Enric Prat de la Riba va morir tocades les onze de la nit de l’1 d’agost de 1917 a Castellterçol, a la mateixa casa on havia nascut. Allí va traspassar el jove-vell, a qui ja d’adolescent es descrivia com un xicot amb ment adulta. Tenia quaranta-sis anys, però per la maduresa que se li suposava semblava que en tenia molts més. D’ell s’havia arribat a preguntar si alguna vegada havia estat jove. En certa manera, era el negatiu de qui uns anys després agafaria el seu relleu com a figura emblemàtica del catalanisme, Francesc Macià. Aquest seria el vell-jove, una figura contraposada al Prat baixet i rodanxó, amb un cos estilitzat i una salut capaç de dur-lo a recórrer mig món a partir dels seixanta-cinc anys i que moriria als setanta-quatre [...]

“A la recerca de Prat de la Riba” és una biografia escrita per Joan Esculies. L’autor construeix el perfil del president de la Mancomunitat de Catalunya a partir de la lectura de diferents testimonis. Mostra el polític com un home de salut feble, hipocondríac, qui va obtenir el coneixement del món per mitjà dels llibres, gens viatjat i poc amant de la vida social.

Esculies, historiador prolífic, indaga sobre el personatge de qui el paradigma ideal va ser una monarquia dual austro-hongaresa, amb dos estats iguals i, per sobre, un cap d’estat amb algunes poques competències comunes. 
...

A una entrevista de Vilaweb, Joan Escolies respon a la qüestió de si hi ha hagut apropiació indeguda de la figura d’Enric Prat de la Riba així:

Les apropiacions indegudes sempre hi són, amb qualsevol gran polític. Als polítics de qualsevol temps no els interessen les figures del passat sinó la seva apropiació. Volen la frase o acció de l’antecessor per a justificar la seva decisió. Això i la complicitat dels mitjans fan que es traslladi a la ciutadania una determinada visió del personatge que és gairebé impossible de canviar mitjançant una recerca objectiva.


Prat de la Riba, Enric, 1870-1917
Escolies, Enric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada