dissabte, 19 de maig del 2018

"Flush" de Virginia Woolf


Flush és la biografia fictícia d’un gos de raça cocker spaniel. VirginiaWoolf combina en aquesta obra fets i ficció creant una representació rica de l’encotillada societat victoriana i la llibertat i sensualitat italiana.

Regalen Flush, un "cooker spaniel", a la poetessa victoriana Elizabeth Barrett Browning i ben aviat es crea un vincle emocional entre el gos, que renuncia a la seva vida entre ocells i bestioles, i Miss Barrett, delicada de salut.

Virginia Woolf, retrata amb detall i  precisió l’estat anímic del gos que detecta qualsevol torbació de la poetessa; descriu passatges amb una ironia exquisida que ens dibuixa somriures; i mostra refinades estampes sensorials de Londres i també de Pisa.

[...] Ara en Flush sabia el que els homes mai no poden saber: l’amor pur, l’amor senzill, l’amor sencer; l’amor que no arrossega cap mena de maldecap, que no s’avergonyeix, que no té remordiments, que és aquí, que se’n va, com l’abella que és a la flor i després se’n va. Avui la flor és una rosa, demà un lliri; ara és el card més salvatge de l’erm, després l’orquídia més portentosa  de l’hivernacle. [...]

La narradora hi descriu Wimpole Street, Whitechapel i Itàlia des del punt de vista del gos, i crea -com diu Quentin Bell (nebot de Woolf)- un món d’olors, fidelitats i luxúries canines.

Woolf -explica Bell- en totes les seves relaciones emocionals s’afigurava com un animal: per Vanessa era una cabra o un mono (o bé un munt de monos) ; per Violet Dickinson era meitat mono, meitat ocell. Per Leonard era un mandril; per Vitta era Poto (un cocker spaniel)

Woolf, amb la seva mà mestra, atribueix a Flush sentiments i pensaments ben humans.

Bonica i peculiar lectura!

Woolf, Virginia, 1882-1941
Browning, Elizabeth Barret, 1806-1861

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada